Negende Nostalgisch Filmfestival

Na twee jaar afwezigheid vanwege corona, wordt op dinsdag 6 september weer het Nostalgisch Filmfestival gehouden. Voor de negende keer. Zowel ’s middags als ’s avonds, worden op een gigantisch scherm in de feesttent op het Praamplein films uit het verleden van Aalsmeer vertoond.

Samensteller en presentator Dick Piet is er klaar voor. Dat was hij vorig jaar en het jaar daarvoor ook, maar moest toen zijn films noodgedwongen op de plank laten liggen. Die heeft hij inmiddels opnieuw tevoorschijn gehaald. Afgelopen tijd zijn daar nieuwe, nooit eerder vertoonde films van Aalsmeer van weleer bijgekomen.

Zo zijn enkele kleurenfilms uit de jaren ’40 en ’50 bij een zolderopruiming ontdekt. Stuk voor stuk unieke beelden van onder meer de oude Buurt, zowel voor als na de demping van de noord-westelijke sloot. Voorts van het pontje aan het eind van de Uiterweg, dat nog auto’s overzette, wedstrijden in zwembad De Blauwe Beugel en brugwachter Aldert Keessen die de Aardbeienbrug bedient. Ook fraaie opnamen op toen bekende kwekerijen, zoals Dahlia Maarse, De Ridder en Keessen.

Een heel bijzonder kleurenfilm is die van de Hornmeerpolder rond 1950. Toen nog een uitgestrekt weiland met hier en daar een boerderij. Van een woonwijk, industrieterrein of bloemenveiling was geen enkele sprake. Er graasden koeien en op ouderwetse manier gehooid. Schitterende opnamen van onder meer boerderij Van Wees en ‘Boerenvreugd’.

Verder staan op het programma winterse filmopnamen, onder meer van een bruiloft per arreslee, autoraces op de Poel en de ‘IJsboom’ aan de Ringvaart. De padvinderij met Coq Scheltens, de leukste corsobeelden uit de jaren tachtig en een compilatie van de door de Dippers georganiseerde Pramenrace tot 1997. Voorts een film van Aalsmeer anno jaren ’80. En nog veel meer schitterende filmopnamen, die zowel een lach (hilarisch optreden van Martin Verbeek) als een traan (van ontroering) oproepen.

Kortom, het belooft weer een feest der herkenning te worden. De kaartverkoop voor zowel de middag- als avondvoorstelling op dinsdag 6 september, start donderdagavond 18 augustus van 19 tot 20.30 uur in het Boekhuis in de Zijdstraat. Daarna, vanaf vrijdag 19 augustus, tijdens de normale winkeltijden. De kaarten kosten 7,50 euro, inclusief garderobe en consumptie.