10e Nostalgisch Filmfestival extra feest der herkenning

 AALSMEER – Ook dit jaar wordt het Nostalgisch Filmfestival gehouden. Op dinsdag 5 september organiseert Dick Piet voor de tiende keer, zowel ’s middags als ’s avonds, een filmische terugblik op Aalsmeer van weleer. De jubileumeditie belooft een extra feest der herkenning te worden. Op het immens grote filmdoek (plus twee kleinere) in de feesttent op het Praamplein, presenteert hij een programma, dat bol staat van herinneringen aan ‘de goede oude tijd’.

Naast een unieke film uit de jaren dertig, wordt vooral het naoorlogse Aalsmeer op het filmdoek geprojecteerd. In drie speciale films, wordt teruggeblikt op de jaren vijftig, zestig, zeventig, tachtig en negentig. Dick heeft hiervoor een aantal nostalgische films uit de afgelopen tien jaar gemixt met nog niet eerder vertoonde beelden.

Er staan uiteraard ook ‘nieuwe oude’ films op het programma. Zoals van het veilen van bloemen in de eerste maanden van de VBA, dus nog voor de officiële opening in september 1972. De aanvoer werd bij de start van ‘de grootste veiling ter wereld’ grotendeels door de kwekers zelf gedaan. In de vroege ochtenduren, met busjes, kleine aanhangwagentjes of in de kofferbak van hun auto.

Uit oktober 1985 dateert een speciale tv-reportage over Verhoef Aluminium B.V. in Aalsmeerderbrug. Een nog piepjonge presentator Fons de Poel, maakt samen met personeelsleden van Verhoef een proeflancering van een reddingssloep. Vanaf de nog altijd aanwezig (maar in onbruik geraakte) toren in de Ringvaart. Ook is een ‘omkeerproef’ te zien en een ‘vuurdoop’ in een bad met brandende olie. Directeur Joost Verhoef geeft tekst en uitleg.

In 2000 (23 jaar geleden, dus inmiddels ‘nostalgisch’) maakte de Norddeutscher Rundfunk (NDR) een opmerkelijke reportage van het Aalsmeerse bloemencorso. Geen gebruikelijke registratie van de bloemenstoet, maar van de corsonacht, de figuranten en het publiek. Fraaie beelden van het corso, dat voor het eerst ’s avonds verlicht over het Raadhuisplein trok. Kees Tibboel speelt in de film een prominente rol.

Kortom, ook dit jaar staat de dinsdag van Feestweek Aalsmeer weer in het teken van de nostalgie. De kaartverkoop voor de vanwege corona twee jaar uitgestelde jubileumeditie (eigenlijk zou die in 2021 zijn geweest) van het Nostalgisch Filmfestival, start donderdagavond 17 augustus om zeven uur in het Boekhuis in de Zijdstraat. Vanaf vrijdag 18 augustus ’s middags van 13 tot 17 uur. ’s zaterdags van 12 tot 16 uur. ’s maandags gesloten