8/9/10/11/12/13/14 sept

2019

Logo feestweek aalsmeer

Lokatie Praamplein

feest der herkenning

Afzwemmen in de VIBA met hoge golven en schuimkoppen in de jaren ’60. Kolenvervoer over het ijs naar kwekers rond 1940. Stockcar races met sloopauto’s, inclusief een knokpartij, aan de Zwarteweg in 1968. Het busstation aan de Hortensialaan in de jaren ‘50. Pushball aan de Hornweg in 1929. Atlete Tilly van der Zwaard tijdens een wedstrijd en in de winkel van haar ouders in de Zijdstraat in 1962. ‘Aalsmeer’ voor het eerst zaalhandbalkampioen in 1952. Het Mini-Corso in een kas aan de Oosteinderweg in 1957. Het zeven meter lange aquarium in restaurant ‘De Hoge Wilgen’ in 1974. En het Kindercorso rijdt in de jaren ’70 door het dorp. 

Deze en nog veel meer andere nog nooit eerder vertoonde films kunt u zien op het Nostalgisch Filmfestival op 4 september. Voor het zevende achtereenvolgende jaar herleeft Aalsmeer van weleer op de dinsdag van Feestweek Aalsmeer. Samenstelling en presentatie van het programma is opnieuw in handen van Dick Piet. De middag- en avondvoorstellingen worden gehouden in een nieuwe, modernere feesttent. Bovendien zijn de klapstoelen ingeruild voor comfortabele kuipstoelen. 

Naast eerder genoemde onderwerpen, staan op het ruim twee uur durende programma films van het bezoek van de Britse minister van Buitenlandse zaken Chamberlain aan de CAV in 1928, één van de eerste vooroorlogse corso’s in 1932, zwemwedstrijden in Het Oosterbad in 1938, een rampenoefening op het garageterrein van Maarse & Kroon en de afbraak van het hoofdgebouw van deze busonderneming aan de Stommeerweg in 2002. 

Het Bloemencorso herleeft in een televisiereportage over de ‘corsonacht’ in de CAV in 1968 en dat van 1964, dat na een zonnige start uitgerekend tijdens het defilé op de Dam door een wolkbreuk werd weggespoeld. Voorts beelden van figuranten in de Samen Eén-school en de majorettes in 1978.

Eindelijk ook een film van de Ophelialaan, met daarin beelden van de bouw van winkels en een braderie in 1969. Vele inmiddels verdwenen winkels (o.a. De Vries, Copini, Kapsalon Rosé, Jaap Klein, Buis, NMB, ’t Hobbyhuis, Brander, Turkenburg, Van Eersel, L. en J. Bakker, Groeneveld en Schelling) passeren in deze kleurenfilm de revue. De film bevat eveneens beelden van een Luilakrel rond 1970. 

Aalsmeer-Oost komt aan bod in een film van de Machineweg in de jaren ’50 en ’60, met nostalgische beelden van kapsalon van Van der Sluis en de slagerij van Leo Kroes. Voorts een door Dick Piet samengestelde film van beelden uit tientallen films (jaren ’70, ’80 en ’90) van Geert en Maarten Maarse. Onder meer van werkzaamheden op hun kwekerijen aan de Oosteinderweg en Jac. Takkade, de laatste veildagen in de CAV en Bloemenlust, festiviteiten in Het Oosterbad, schaatsen op het Modderpoeltje, opbouw en afbraak van een corsowagen, scheepsbouwer Hogervorst en de olieramp bij Van Staveren in de Oosteinderpoel. 

Het programma is nog niet helemaal rond. Dick Piet heeft veel films aangeleverd gekregen van particulieren, waardoor hij met een (luxe)probeem zit: welke films laat ik nu zien en welke bewaar ik voor volgend jaar? In ieder geval beloven de nostalgische filmmiddag en –avond op 4 september weer één groot feest der herkenning te worden.  

De kaartverkoop voor het Nostalgisch Filmfestival is in het Boekhuis in de Zijdstraat. De toegangsprijs bedraagt 7,50 euro, inclusief koffie/thee en garderobe. 

Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, voor de middag zijn nog kaarten verkrijgbaar.