2/3/4/5/6/7/8 sept

2018

Logo feestweek aalsmeer

Lokatie Praamplein

Vervlogen Aalsmeerse tijden herleven

 

Ook dit jaar wordt tijdens Feestweek Aalsmeer het Nostalgisch Filmfestival gehouden. Op dinsdagmiddag en –avond, 5 september, herleeft Aalsmeer van weleer in de feesttent op het Praamplein. Voor het zesde achtereenvolgende jaar, worden vele oude films vertoond, die herinneringen aan vervlogen tijden oproepen.

Het is samensteller/presentator Dick Piet gelukt weer een compleet nieuw programma samen te stellen. Mede dankzij oud beeldmateriaal, dat hem van verschillende zijde beschikbaar is gesteld en door sponsor De Bruijn Videoproducties gedigitaliseerd.

Het Nostalgisch Filmfestival biedt een unieke blik in het verleden van Aalsmeer. Opnamen die nooit eerder aan een groot publiek zijn vertoond. Bijvoorbeeld van het stoomtreintje langs de Aalsmeerderweg, eind jaren dertig. Van een nog smalle, door fietsers druk bereden Uiterweg, begin jaren veertig. En van een door sneeuw onbegaanbare Aalsmeerder- en Oosteinderweg in de strenge winter van 1942.

Uit 1957 dateert een film van een bejaardenreisje van buurtvereniging ‘De Pomp’ (Aalsmeer-Zuid), dat werd afgesloten met een door de familie Zekveld verzorgd diner in hun café in de Sportlaan. Voorts een film van de bouw van winkels in de Ophelialaan in 1960, zoals die van Foto Looy. Van de wielerronde in de Sportlaan, Ophelialaan en Seringenpark zijn filmopnamen uit 1970. Eveneens uit die periode (1968) de sloop van de brug in de Van Cleeffkade over de Kerkwetering.

Schoolkinderen gaan in een film uit 1956 van de Columbiaschool via een nog verder onbebouwde 1e J.C. Mensinglaan naar jachthaven Dragt aan de Stommeerweg, waar schaatswedstrijden werden gehouden. Van twintig jaar later, 1986, dateert een kleurenfilm van de inmiddels verdwenen kwekerijen van Aldert Heeren en Klaas Keessen aan de Uiterweg. Voorts opnamen van de opening van de Historische Tuin (1982).

De jaren negentig zijn vertegenwoordigd in films van het Aquacorso (1990) in de Ringvaart, op weg naar Sail Amsterdam en kluunwedstrijden in de Zijdstraat (1997). Verder een drietal korte film, gemaakt in bejaardenhuis Het Seringenpark. Allereerst de ‘Amsterdamse dag’ in 1991, bijgewoond door Amsterdams burgemeester Ed van Tijn. Dan het Carnaval in 1993, met een hilarisch optreden van conferencier Martin Verbeek. En tenslotte het afscheidsfeest van Het Seringenpark op 28 april 1993, vanwege de verhuizing naar Zorgcentrum Aelsmeer.

‘Pareltjes’ op het nostalgisch filmprogramma zijn kleurenfilms uit 1949 en 1952.  In beide films zijn schitterende beelden van verschillende plekjes in Aalsmeer te zien, maar ook van het bloemencorso. Vooral die uit 1949 zijn uniek, omdat het opnamen zijn van het eerste echte Bloemencorso Aalsmeer. De stoet bestond uit met bloemen versierde luxe wagens, vrachtauto’s, autobussen (van Maarse & Kroon), bijzondere wagens, motoren en praalwagens (waar vrachtauto’s voor werden gebruikt). De film levert kleurige beelden op van het corso in onder meer de Zijdstraat. 

De oudste films zijn die van Schiphol. Beelden uit de jaren twintig, waarop de luchthaven niet meer was dan een weiland met een paar barakken en een handvol toestellen van de KLM. Ook opnamen van Fort ‘Schiphol’ (ongeveer op de plek waar nu de draaibrug over de Ringvaart is), waaraan de luchthaven zijn naam heeft te danken. Voorts unieke opnamen van het eerste (KLM) hotel-restaurant aan de Ringdijk. En van de drukte van dagjesmensen op de Ringdijk. In de Ringvaart zien we stampvolle stoomboten van ‘De Volharding.’ 

Al jaren circuleren verschillende filmbeelden van oud Aalsmeer, waarvan Dick Piet onlangs ontdekte, dat die onderdeel uitmaken van een film uit 1930. Hij kreeg namelijk de volledige, originele film in handen, die – met korte teksten in het Duits - ter promotie van Aalsmeer diende op de Internationale jaarbeurs te Zagreb. Fraaie opnamen van onder meer beide bloemenveilingen, kwekerijen, bloemenvervoer, de Stommeermolen en een vaartocht over de Kleine Poel.

Evenals vorig jaar, wordt het Nostalgisch Filmfestival geopend met het Oud Aalsmeer lied van Klaas Tas, dat Dick Piet heeft bewerkt en voorzien van ‘nieuwe’ toepasselijke oude foto’s en filmbeelden. Het programma wordt afgesloten met het eveneens door de samensteller/presentator bewerkte lied ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld, dat vorig jaar voor het eerst werd vertoond en menige toeschouwer in de zaal een brok in de keel bezorgde.

De aanvang van de middag- en avondvoorstelling van het Nostalgisch Filmfestival, dinsdag 5 september in de feesttent op het Praamplein, begint resp. om 14 en 20 uur. De verkoop van kaarten à 7,50 euro (incl. garderobe, koffie/thee en koek) start donderdag 10 en vrijdag 11 augustus, ’s avonds tussen 19 en 20 uur bij het Boekhuis in de Zijdstraat.